NIEUWS

Johannes van Dam
Parool – Proefwerk
In Amsterdam zouden volgens het telefoonboek zeventien warungs zijn (en een warong). Alleen al rond de Albert Cuyp tel ik er minstens acht. Volgens de woordenboeken zijn dat dus eetwinkeltjes, stalletjes, in het Indonesisch. Alleen zijn de meeste van die warungs hier niet Indonesisch maar Surinaams. Vandaar ook dat bijvoorbeeld Warung Semarang (een van onze favoriete honderd procent Indische zaken) in een gids als Surinaams was ingedeeld.
Warung Spang Makandra omschrijft zich als een Javaans-Surinaams eethuis en ik vermoedde dat dat van de meeste warungs te zeggen is: het waren immers van de Indonesiërs vooral de Javanen die als arbeiders (lees slaven) door de Hollanders naar die andere kolonie, een halve aardbol verder, werden gebracht. Daar droegen ze bij aan de smeltkroes die de Surinaamse keuken geworden is, al zijn er binnen die mengkeuken typische verschillen gebleven.
Warung Spang Makandra noemt zich “Het enige echte originele Javaans-Surinaamse eethuis in Amsterdam, sinds 1978”. Je loopt er haast voorbij, in de Gerard Dou, vlak bij de Ferdinand Bol, maar als je je herinnert dat de beroemde keukenattributen zaak Duikelman de buurman is, vergeet je het niet.
Het is er klein, met houten tafeltjes en (comfortabele) cafestoelen. De wanden zijn van geel geschilderde schrootjes, met wat wajangpoppen en een waaier en een kaartje van Indonesië, er staat wat planten en achterin is een afhaalbarretje. Er klinkt vrolijke Caribische muziek en soms staat de tv aan. De zoon van Glenn (‘Vraag naar Glenn’ staat op de meeneemfolder als je Partyservice of catering wilt) telt hardop mee met de nummers van de toto-uitslagen, maar boven de twintig stokt hij. Hij is nog net te klein voor de rest van de getallen, maar toch mag hij ons onze blikjes Spa rood met een rietje komen brengen. Alcohol is er niet, wel tropische dranken, en wie om maltbier vraagt krijgt een stroperige bruine maltdrank: supermalt, met een plastic bekertje.
Het lijkt hier wel primitief, maar dan komt het eten en blijken de sausen in heel elegante sauskommetjes te worden geserveerd. Maar dan wel met een plastic lepeltje erin! Hier gaat alles met een combinatie van elegantie en de meest simpele eenvoud. We kunnen hier dan ook niet veel geld kapotslaan en ik betreur dat dit soort zaken er nog niet was toen ik zelf studeerde en helemaal geen geld had. Hier ter plekke eten of de buit meeslepen naar een donker studentenhol lijkt alle twee heel aantrekkelijk.
Er zijn natuurlijk loempia’s, bapao, bakabana, pitjil en dergelijke, onder ‘Diversen’ gerubriceerd, maar we stellen ons voor dat we arme studenten zijn en werpen ons op de maaltijdsoepen: de bamisoep bijvoorbeeld, van fl. 8: een grote kom, vol goede soep van bami. En een sotosoep speciaal (fl 8, maar er is ook een kleine van fl 4). Deze komt met een bordje rijst die je er los bij kunt eten of
er zelf in kunt kieperen, net als de ketjapsaus en de scherpe sambal in de elegante sauskommetjes. Voor fl 8 zit je al bijna vol, maar wij moeten zo nodig ook nog iets anders proeven. Dat wordt dan een van de zestien rijstgerechten, waaronder pom (een veelal in de oven gestoofd kipgerecht), BB met R (bruine bonen met rijst), kerrie, moksi meti etcetera.
Winnaar is de Rijst/lams/groenten/speciaal), bijna het duurste van de kaart (fl 15,50!): een royale schotel met een zeer malse en smakelijke lamscurry, met kouseband, kool en andere groenten.
Als er ooit een zaak was waar de kwaliteit van het gebodene losstaat van de eenvoudige ambiance, dan is het hier wel. Of misschien moet je het anders formuleren: als het er uiterst eenvoudig uitziet, mag je eerder meer aandacht voor de kwaliteit van het voedsel verwachten dan in een zaak waar de aankleding alle aandacht van de uitbater vraagt.
Na de soep is dat natuurlijk veel te veel, zelfs voor schrokoppen. Dat geldt nog sterker voor het ene van de twaalf bamigerechten dat we namen. Tjauwmin moksi meti speciaal (met fl 15,50 de absolute top van de kaart). Een vol bord smakelijke donkere mie, met een garnituur van vier vleessoorten: mals buikspek, smakelijk magervlees, Chinese worst en gebraden kip, in een saus waarin we onder andere het Chinese vijfkruidenpoeder proeven. En er zijn, zoals dat bij moksi meti hoort, ook groenten meegestoofd. Onnodig, maar uit nieuwsgierigheid, hadden we nog een sat¨¦ rund (fl 8 laten komen. Niet alle stukken waren mals, maar de meeste wel, en ieder geval smakelijk. Er was meer dan voldoende voor drie geweest toen we na betaling van fl 70 de zaak verlieten, en we hadden nog heel lekker gegeten ook.
Als er ooit een zaak was waar de kwaliteit van het gebodene losstaat van de eenvoudige ambiance, dan is het hier wel. Of misschien moet je het anders formuleren: als het er uiterst eenvoudig uitziet, mag je eerder meer aandacht voor de kwaliteit van het voedsel verwachten dan in een zaak waar de aankleding alle aandacht van de uitbater vraagt. Maar daarbij moet je natuurlijk niet aan Hollandse gelegenheden denken. Daar blijft de ambiance meestal het voornaamste element, hoe slecht dat ook is. Liefhebbers van roti kunnen hier trouwens ook heel goed terecht: er zijn vijf rotigerechten en dan zijn er ook nog zeven nasigerechten. Vegetariërs zijn hier nooit meer dan fl 13 kwijt voor een royaal hoofdgerecht en hebben de keuze uit veertien mogelijkheden.
Hoewel niet alle tafeltjes bezet zijn, is het hier een komen en gaan, want meenemen wordt wel erg aantrekkelijk gemaakt. En ze doen aan “Totale verzorging van lunches, diners, relatieontvangsten, personeelsfeesten etcetera Vraag naar Glenn! Waarom niet, het kan je de kop niet kosten en er is voor elk wat wils bij.
Johannes van Dam, het culinaire boegbeeld van Het Parool, is een begrip bij restaurateurs in Amsterdam en ver buiten de stadsgrenzen. Wekelijks bezoekt hij een restaurant en verwerkt zijn bevindingen in de rubriek Proefwerk. Van Dams uitgebreide recensies met rapportcijfer hebben in vele gevallen restaurants doen vollopen en een enkele keer doen leeglopen. “Het is mijn taak de lezers voor te lichten over alles wat er is, goed en slecht,” zegt hij zelf. “De collega’s die liever alleen de positieve recensies in de krant laten zetten, doen misschien wel de horeca en de adresjes zoekers een kortstondig plezier, maar op termijn kweekt dit een kritiekloos publiek dat zich laat sturen door te sterk aan de horeca gelieerde journalisten.”Streng maar rechtvaardig dus”.
maar wij moeten zo nodig ook nog iets anders proeven. Dat wordt dan een van de zestien rijstgerechten, waaronder pom (een veelal in de oven gestoofd kipgerecht), BB met R (bruine bonen met rijst), kerrie, moksi meti etcetera.
Winnaar is de Rijst/lams/groenten/speciaal), bijna het duurste van de kaart (fl 15,50!): een royale schotel met een zeer malse en smakelijke lamscurry, met kouseband, kool en andere groenten.

Golfcup 2018
In Amsterdam E.O.
Op 7, 8 en 9 september wordt de vierde Spang Makandra Cup | Golf Tournament gehouden, ten bate van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, Nederlands Kanker Instituut. Het worden zeker weer drie geweldige dagen met heel veel fun, food, drank en muziek.
De finale dag wordt opgeluisterd met live muziek van 2-Remember (start vanaf 18:30, toegang GRATIS) en we hebben weer een loterij ten gunste van AvL. 7 september op Spaarnwoude, 8 september op de Waterlandse en de finale dag op de 9e op de Hoge Dijk. Op de tweede en laatste dag hebben we een halve shotgun. Wij ontvangen u elke dag met koffie/thee en iets lekkers. U krijgt van ons een driving range token en na afloop 1 consumptie. Optioneel kunt u aangeven of u een lunchpakket wenst en of u nablijft voor de daghap.
Er geldt een handicap grens van 24, als u hierboven zit, speelt u van hcp 24. Inschrijven kan per dag voor de dagprijzen. Om in aanmerking te komen voor de grande prijs dient u alle dagen te spelen. Op alle dagen zullen we spelen voor extra opbrengsten ten gunste van het AvL.
Registreren kan op de website www.gvn.nl of www.igolf.nl

Dyantha Brooks
Haar Hotspots in Amsterdam
De 26-jarige Dyantha Brooks is een indrukwekkende verschijning. Met bloedmooie lichte ogen, een hele leuke uitstraling en een enorme spontaniteit is het geen wonder dat ze al een tijd voor de televisie werkt als presentatrice.
Ze begon bij radiozender Wild FM, en had haar ochtendshow samen met een collega. Voor muziekzender Xite maakte ze reportages, ze ging met Dj Chuckie naar Ierland en maakte een grachtentocht met de zoon van Bob Marley, en werkt sinds een jaar als presentatrice voor TLC.
Dyantha’s volgende verborgen plekje in Amsterdam is het Surinaams restaurant Spang Makandra. Dit restaurant, dat zich midden in de Pijp bevindt, is een heel klein restaurantje met heerlijk eten. “Vroeger ging ik hier altijd heen met vriendinnen als we brak waren. Het is hier heel goedkoop, terwijl het eten heerlijk is. Het was echt een standaard dagje voor ons: brak zijn, bankhangen en ‘s avonds Spang Makandra halen.”
Spang Makandra is een familiebedrijf. In 1978 werd het restaurant gestart, en twee generaties verder runt de familie het nog steeds. “Ze hebben hier passie voor koken, en maken veel gebruiken van familierecepten.”

Awesome Amsterdam
Spang Makandra
This super delicious Surinamese-Javanese is one of our favorite restaurants in Amsterdam!
Craving some home style Surinamese or Indonesian food? Then head to Spang Makandra and order up a bowl of tasty goodness!
Come visit Spang Makandra, a super delicious Surinamese-Javanese restaurant that is one of our favorites in Amsterdam. The portions are very generous and the prices are very reasonable. What’s not to love?
We take all of our out-of-town visitors to this restaurant to try Surinamese-Javanese food for the first time. They all rave about it and then ask to return multiple times during their visit. The food is simple, tasty and just exotic enough to be exciting without being overly spicy or unusual for picky eaters. A real crowd pleaser!
Choose nasi (rice), bami (noodles) or tjauwmin (skinny noodles) and then the main dish of your choice. Favorites include the beef rendang and roast chicken, as well as the roti and special combo meals. Meat eaters and vegetarians will all find something to love. Be sure not to miss the saoto ayam, a delicious chicken soup that satisfies the soul. Some say Spang Makandra makes the best version they have ever had outside of Indonesia.
Unfamiliar with the food of Suriname and Java?
Surinamese cuisine has been influenced by the mixing of many cultures including South American, African, Indian, Chinese, Dutch and Indonesian. For a taste of Suriname, try the roti or the broodje pom. Javanese cuisine shares much in common with the rest of Indonesia, but is typically sweeter due to the use of ketjap manis and palm sugar. To sample typical Javanese dishes, order the sate, the saoto ayam or a tempeh dish. Spang Makandra also serves other Indonesian dishes as well. In fact several of the meals are a mouthwatering mix of tastes and techniques from Suriname, Indonesia, and Java.
A few caveats: the original Spang Makandra location in De Pijp is a small place and very popular, and they do not take reservations. Try to arrive early to get in line for a table, or visit on a weekday for a shorter wait. Or just stop by one of their other new locations!
Also note that the restaurant is halal, which means no beer or wine for those of you who like to party. Try a coconut or mango juice with dinner and then head to a nearby bar afterward to satisfy any boozey desires.
Spang Makandra
Gerard Doustraat 39, Amsterdam (Pijp)

LOCATIES
SPANG ZUID
SPANG WEST
SPANG CENTRUM
info@spangmakandra.nl
OVERIG
Catering
