Vraag naar Glenn! (waardering 8)

  • Written by 
  • Wednesday, 07 September 2011 02:00
|  
(3 votes)
Published in Special  

Johannes van Dam

Parool - Proefwerk

In Amsterdam zouden volgens het telefoonboek zeventien warungs zijn (en een warong). Alleen al rond de Albert Cuyp tel ik er minstens acht. Volgens de woordenboeken zijn dat dus eetwinkeltjes, stalletjes, in het Indonesisch. Alleen zijn de meeste van die warungs hier niet Indonesisch maar Surinaams. Vandaar ook dat bijvoorbeeld Warung Semarang (een van onze favoriete honderd procent Indische zaken) in een gids als Surinaams was ingedeeld.

Warung Spang Makandra omschrijft zich als een Javaans-Surinaams eethuis en ik vermoedde dat dat van de meeste warungs te zeggen is: het waren immers van de Indonesiërs vooral de Javanen die als arbeiders (lees slaven) door de Hollanders naar die andere kolonie, een halve aardbol verder, werden gebracht. Daar droegen ze bij aan de smeltkroes die de Surinaamse keuken geworden is, al zijn er binnen die mengkeuken typische verschillen gebleven.

Warung Spang Makandra noemt zich "Het enige echte originele Javaans-Surinaamse eethuis in Amsterdam, sinds 1978". Je loopt er haast voorbij, in de Gerard Dou, vlak bij de Ferdinand Bol, maar als je je herinnert dat de beroemde keukenattributen zaak Duikelman de buurman is, vergeet je het niet.
Het is er klein, met houten tafeltjes en (comfortabele) cafestoelen. De wanden zijn van geel geschilderde schrootjes, met wat wajangpoppen en een waaier en een kaartje van Indonesië, er staat wat planten en achterin is een afhaalbarretje. Er klinkt vrolijke Caribische muziek en soms staat de tv aan. De zoon van Glenn ('Vraag naar Glenn' staat op de meeneemfolder als je Partyservice of catering wilt) telt hardop mee met de nummers van de toto-uitslagen, maar boven de twintig stokt hij. Hij is nog net te klein voor de rest van de getallen, maar toch mag hij ons onze blikjes Spa rood met een rietje komen brengen. Alcohol is er niet, wel tropische dranken, en wie om maltbier vraagt krijgt een stroperige bruine maltdrank: supermalt, met een plastic bekertje.
Het lijkt hier wel primitief, maar dan komt het eten en blijken de sausen in heel elegante sauskommetjes te worden geserveerd. Maar dan wel met een plastic lepeltje erin! Hier gaat alles met een combinatie van elegantie en de meest simpele eenvoud. We kunnen hier dan ook niet veel geld kapotslaan en ik betreur dat dit soort zaken er nog niet was toen ik zelf studeerde en helemaal geen geld had. Hier ter plekke eten of de buit meeslepen naar een donker studentenhol lijkt alle twee heel aantrekkelijk.
Er zijn natuurlijk loempia's, bapao, bakabana, pitjil en dergelijke, onder 'Diversen' gerubriceerd, maar we stellen ons voor dat we arme studenten zijn en werpen ons op de maaltijdsoepen: de bamisoep bijvoorbeeld, van fl. 8: een grote kom, vol goede soep van bami. En een sotosoep speciaal (fl 8, maar er is ook een kleine van fl 4). Deze komt met een bordje rijst die je er los bij kunt eten of er zelf in kunt kieperen, net als de ketjapsaus en de scherpe sambal in de elegante sauskommetjes. Voor fl 8 zit je al bijna vol, maar wij moeten zo nodig ook nog iets anders proeven. Dat wordt dan een van de zestien rijstgerechten, waaronder pom (een veelal in de oven gestoofd kipgerecht), BB met R (bruine bonen met rijst), kerrie, moksi meti etcetera.
Winnaar is de Rijst/lams/groenten/speciaal), bijna het duurste van de kaart (fl 15,50!): een royale schotel met een zeer malse en smakelijke lamscurry, met kouseband, kool en andere groenten.

Als er ooit een zaak was waar de kwaliteit van het gebodene losstaat van de eenvoudige ambiance, dan is het hier wel. Of misschien moet je het anders formuleren: als het er uiterst eenvoudig uitziet, mag je eerder meer aandacht voor de kwaliteit van het voedsel verwachten dan in een zaak waar de aankleding alle aandacht van de uitbater vraagt.

Na de soep is dat natuurlijk veel te veel, zelfs voor schrokoppen. Dat geldt nog sterker voor het ene van de twaalf bamigerechten dat we namen. Tjauwmin moksi meti speciaal (met fl 15,50 de absolute top van de kaart). Een vol bord smakelijke donkere mie, met een garnituur van vier vleessoorten: mals buikspek, smakelijk magervlees, Chinese worst en gebraden kip, in een saus waarin we onder andere het Chinese vijfkruidenpoeder proeven. En er zijn, zoals dat bij moksi meti hoort, ook groenten meegestoofd. Onnodig, maar uit nieuwsgierigheid, hadden we nog een sat¨¦ rund (fl 8 laten komen. Niet alle stukken waren mals, maar de meeste wel, en ieder geval smakelijk. Er was meer dan voldoende voor drie geweest toen we na betaling van fl 70 de zaak verlieten, en we hadden nog heel lekker gegeten ook.
Als er ooit een zaak was waar de kwaliteit van het gebodene losstaat van de eenvoudige ambiance, dan is het hier wel. Of misschien moet je het anders formuleren: als het er uiterst eenvoudig uitziet, mag je eerder meer aandacht voor de kwaliteit van het voedsel verwachten dan in een zaak waar de aankleding alle aandacht van de uitbater vraagt. Maar daarbij moet je natuurlijk niet aan Hollandse gelegenheden denken. Daar blijft de ambiance meestal het voornaamste element, hoe slecht dat ook is. Liefhebbers van roti kunnen hier trouwens ook heel goed terecht: er zijn vijf rotigerechten en dan zijn er ook nog zeven nasigerechten. Vegetariërs zijn hier nooit meer dan fl 13 kwijt voor een royaal hoofdgerecht en hebben de keuze uit veertien mogelijkheden.

Hoewel niet alle tafeltjes bezet zijn, is het hier een komen en gaan, want meenemen wordt wel erg aantrekkelijk gemaakt. En ze doen aan "Totale verzorging van lunches, diners, relatieontvangsten, personeelsfeesten etcetera Vraag naar Glenn! Waarom niet, het kan je de kop niet kosten en er is voor elk wat wils bij.

Johannes van Dam, het culinaire boegbeeld van Het Parool, is een begrip bij restaurateurs in Amsterdam en ver buiten de stadsgrenzen. Wekelijks bezoekt hij een restaurant en verwerkt zijn bevindingen in de rubriek Proefwerk. Van Dams uitgebreide recensies met rapportcijfer hebben in vele gevallen restaurants doen vollopen en een enkele keer doen leeglopen. "Het is mijn taak de lezers voor te lichten over alles wat er is, goed en slecht," zegt hij zelf. "De collega's die liever alleen de positieve recensies in de krant laten zetten, doen misschien wel de horeca en de adresjes zoekers een kortstondig plezier, maar op termijn kweekt dit een kritiekloos publiek dat zich laat sturen door te sterk aan de horeca gelieerde journalisten."Streng maar rechtvaardig dus".

Read 7065 times

Written By:

Andie
Email This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Media

Spang Zuid

Spangmakandrazuid2018

Gerard Doustraat 39
1072 VK  Amsterdam
Telefoon 020 - 670 50 81
Openingstijden MA-ZA 11:00 - 22:00
ZO 13:00 - 22:00

Spang Nieuw-West

IMG 20171119 123740 icon

Tussenmeer 227
1069 DN  Amsterdam
Telefoon 020 - 610 27 11
Openingstijden MA-ZA 11:00 - 22:00

ZO 13:00 - 22:00

Spang Oost

spangoostsmall

Boerhaaveplein 3
1091 DH  Amsterdam
Telefoon 020 - 412 95 95
Openingstijden MA-ZA 11:00 - 22:00
ZO 13:00 - 22:00

Our Kitchen

Het is niet uitgesloten dat onze gerechten Allergenen bevatten.
It is possible that our dishes contain allergens.
 

Allergenenkaart

 

halal